Nevoja për ushqim është instinkti i parë natyror i të gjitha gjallesave
* Nutricionizmi është një shkencë që studion
të gjitha raportet reciproke që shfaqen në
midis trupit të njeriut dhe ushqimit që konsumojmë.
Nutricionizmi është një shkencë relativisht e re,
i cili studion mënyrën e
ushqimi i shëndetshëm si dhe hulumtimi
reaksione metabolike dhe fiziologjike të organizmit ndaj dietave të ndryshme.
Lidhja e ngushtë midis kësaj shkence dhe suksesit në aktivitetet sportive e bën ushqimin një nga shkencat që ofron më së shumti për sportistët.
* Aktivitetet e rregullta fizike përveç që kanë një ndikim të mirë në gjendjen psiko-fizike të atletit, kanë një ndikim pozitiv edhe në statusin e tij ushqyes. Rritja e nivelit të aktivitetit fizik të përditshëm që e bën një atlet, megjithatë, do të kërkojë një rritje të nevojave të tij ditore për energji, respektivisht do të rrisë nevojën për të marrë sasinë më të madhe të ushqimit brenda ditës.
- Ushqimi i mirë i sportistëve, gjatë periudhës së stërvitjes, e bëri atletin të shëndetshëm, në gjendje të mirë, të dëmtojë më rrallë dhe të përshtatet më shpejt në procesin e stërvitjes. Në mënyrë ideale për të pasur shëndet të mirë, ne është dashur të jetojmë në kohën dhe ushqimin e të parëve tanë. Kjo do të thotë që kemi jetuar në një mjedis të pastër, pa ndotje, të ushqyer me ushqime natyrale, të freskëta dhe organike, të papërpunuar, pirë ujë të freskët natyror nga burimi, bëmë ushtrime të vazhdueshme fizike dhe bëmë një jetë të qetë dhe pa stres.
-Fatkeqësisht, sot dieta perëndimore ose e ashtuquajtura moderne mbretëron suprem, i cili është armiku kryesor brenda organizmit.
Roli i ushqyesve
Njeriu gjen ushqim në botën bimore dhe shtazore, ndërsa nga pjesa inorganike ai merr vetëm ujë, minerale të tretura në të dhe klorur natriumi. Sipas këtij ushqimi është një përzierje e ushqyesve. Për rrjedhën normale të proceseve metabolike dhe funksionet fiziologjike të trupit të njeriut, rreth 40 substanca janë të nevojshme (thelbësore) të cilat përmblidhen në dy grupe të mëdha të ushqyesve:
Macronutrients - ujë, karbohidrate, proteina, yndyrna
Mikronutrientët - minerale (makromineral dhe mikromineral), vitamina
Asgjë në botë nuk do të ishte aq e mërzitshme sa ngrënia dhe pirja, nëse Zoti (Zoti) nuk do ta shndërronte atë në kënaqësi, përfshirë nevojën për ta
- Roli i ushqyesve në trup është i ndryshëm. Ato shërbejnë si:
1. Burimet e energjisë,
2. Materialet për sintezën e ushqyesve të rinj,
3. Materiale ndërtimi dhe mbrojtëse
Më në fund, ato prodhojnë substanca që trupi nuk i përdor dhe i gjuan në formën e fecesit dhe të fecesit. Sipas kësaj, të gjitha ushqyesit mund të ndahen në 3 grupe:
- Lëndë ushqyese që japin energji
- Ndërtimi i lëndëve ushqyese - të cilat përdoren për ndërtimin, rritjen, mirëmbajtjen dhe rigjenerimin e qelizave, indeve dhe organeve.
- Lëndë ushqyese funksionale - rregullojnë rrjedhën e saktë të proceseve biologjike.
Ndarja e ushqyesve në varësi të rolit në trup
- Ushqime lëndë ushqimore të karbohidrateve dhe proteinave dhe yndyrnave
- Lëndë ushqyese funksionale E acide yndyrore esenciale dhe aminoacide thelbësore dhe ujë dhe minerale, vitamina
Ndërtimi i proteinave dhe produkteve minerale dhe ujit
Disa nga qëllimet kryesore ushqyese të atletëve mund të jenë:
- .Përgatitja e atletëve për stërvitje
- Ruani nivelin e performancës së arritur dhe trajnimit
- Përshpejtoni shërimin pas stërvitjes në disa sporte
- Ruajtja e formës së trupit nga aspekti estetik si psh. ndërtimi i trupit
- Ruajtja e peshës së trupit në sporte ku kërkohet kategorizimi
-Kërkimi deri më tani ka treguar se ushqimi i rregullt dhe i shëndetshëm, si përkohësisht ashtu edhe sasior, mund të ndikojë ndjeshëm në performancën e sportistëve dhe të përmirësojë performancën atletike. Një ushqim i tillë, i ekuilibruar mirë, ndikon gjithashtu në përmirësimin e rezultateve sportive.
-Nje ushqyes i njohur amerikan, Dr. Jonng Bowden, me qëllim të rritjes së shëndetit dhe zvogëlimit të vizitave mjekësore, propozon:
- Shmangni yndyrnat e ngopura në listën e ushqimeve të konsumuara,
- Të mos pi duhan,
- Rritni aktivitetin fizik (izometrik dhe izotonik) dhe bëhuni të rregullt,
- Ulja e përdorimit të sheqerit
- Konsumoni fruta dhe perime sa më shumë që të jetë e mundur (p.sh. deri në 9 herë në ditë).
- Konsumoni mish peshku të paktën dy herë në javë.
- Për të parandaluar vitaminën D preferohet marrja e diellit
- Krijoni marrëdhënie të mira familjare dhe kultivoni një frymë pozitive.
Ushqimi i rregullt në atlet mund të përmirësojë qëndrueshmërinë e tij (aftësia aerobike) deri në 40%, ndërsa intensiteti i punës me 25% dhe anasjelltas (në rast të ushqyerjes së parregullt dhe jo të shëndetshme).
* Nocioni i "ushqyerjes" mund të përkufizohet si një grup procesesh që përfshijnë marrjen e ushqimit nga mjedisi i jashtëm në trup, përdorimin e tij nga vetë trupi, me qëllim të ruajtjes së përbërjes kimike të trupit dhe kryerjes së të gjitha funksioneve të tij kryen. një organizëm i gjallë. Përmes ushqyerjes, trupi merr energji dhe lëndë ushqyese të nevojshme për rritjen, zhvillimin, rigjenerimin, mbrojtjen e funksioneve vitale dhe punës.
* Ushqimi i rregullt dhe racional do të thotë që ekziston një ekuilibër midis asaj që shpenzon trupi dhe asaj që merr me ushqim (Eh-Ed).
Pyetja është: A do të kem energji të mjaftueshme për të përballuar një vrapim maratonë?
A do të kem energji të vrapoj më shpejt në shtigje të shkurtra?
A do të kem energji për të dhënë më shumë forcë kur ngre pesha deri në 200 kg?
A do të kem energji të luaj një ndeshje futbolli me të njëjtën forcë në 90 minuta?
A do të kem energji mendore për të luajtur sekondat e fundit në një lojë basketbolli?
* Bazuar në pyetjet e paraqitura në ndonjë arritje sportive dhe sportive, qëllimi kryesor është:
A kam energji për të fituar? Pas kësaj është logjike të japim përgjigjen se:
Farë është energjia?
* Nga vjen energjia për jetën tonë dhe për kryerjen e aktiviteteve fiziko-sportive?
Kështu që termi energji përcaktohet si më poshtë:
Energjia barazohet me forcën, qëndrueshmërinë, shpejtësinë dhe stabilitetin psikologjik me qëllimin e vetëm për të arritur rezultatet më të mira sportive.
Ushqimi mund të klasifikohet në bazë të origjinës dhe përbërjes kimike. Ushqimi sipas origjinës ndahet në bimë dhe kafshë. Në varësi të përbërjes kimike ushqimi mund të jetë: organik dhe inorganik.
Ushqimet me origjinë bimore përfshijnë: drithëra dhe produktet e tyre të përpunuara, perime, fruta, erëza, ëmbëlsues, çaj, kafe, etj. Ndërsa ushqimet me origjinë shtazore përfshijnë: qumështin dhe produktet e tij, mishin dhe produktet e tij të përpunuara, vezët, peshkun, yndyrën, etj. etj
Kokrrat e drithërave përmbajnë 56-80% karbohidrate, 8-16% proteina, 2.8% yndyrna, 1% vitamina, 1-3% minerale dhe 5-16% ujë. Aditivët janë substanca ose përzierje të substancave me një përbërje të caktuar kimike të cilat në gjendjen e tyre të papërpunuar nuk janë ushqim, as lëndë ushqyese, as nuk janë përbërës karakteristikë të ushqimit dhe nuk kanë asnjë vlerë ushqyese. Ata i shtohen ushqimit në sasi të vogla gjatë prodhimit. , përpunim, riciklim, trajnim, etj. Nga karbohidratet, kokrrat kanë kryesisht niseshte (niseshte) 55-78%. Qumështi përmban 87.5% ujë, 12.5 lëndë të thatë dhe për këtë arsye ka një vlerë të ulët energjie rreth 280kj / 100gr. Peshku përmban 70-80% ujë dhe 15-20 proteina.
Shëndeti vjen përmes gojës
* Ushqyesit janë të gjitha ato substanca (organike dhe inorganike) që kanë një rëndësi të veçantë në trup, ndërsa ato merren përmes gojës dhe, pasi i nënshtrohen proceseve të traktit digjestiv, kalojnë në gjak. , vitamina, kripëra minerale dhe ujë). Ushqyesit që mund të sintetizohen nga trupi quhen substanca organike (karbohidrate, yndyrna, proteina, vitamina), ndërsa substancat që nuk mund të sintetizohen nga trupi, por që gjenden dhe fitohen në natyrë, quhen substanca inorganike (minerale, ujë).
* Puna e muskujve, sekretimi i gjëndrave, mbajtja e potencialit të membranës në fibrat nervore dhe muskulore, thithja e lëndëve ushqyese në traktin tretës dhe mirëmbajtja e funksioneve të tjera fiziologjike të organizmit, kërkojnë një furnizim të vazhdueshëm të energjisë, i cili sigurohet nga proceset metabolike që ndodhin në trup.
- Me metabolizëm nënkuptojmë të gjitha proceset e vazhdueshme që ndodhin në qelizat, indet dhe organet e organizmit të gjallë, në këtë rast bëhet ndërtimi i ndërveprimeve energjetike ose çlirimi i energjisë.
Proceset metabolike mund të zhvillohen në dy drejtime:
a) Anabolizmi - që nënkupton biosintezën e komponimeve të rëndësishme biologjike (makromolekulat) nga lëndët ushqyese, dhe
b) Katabolizmi - që nënkupton ndarjen e këtyre përbërjeve
(makromolekulat), të cilat trupi i ndërton, në molekula më të vogla.
Këto dy procese, në organizmin e rritur, duhet të jenë në ekuilibër. Proceset metabolike mund të studiohen duke matur sasinë e energjisë që trupi merr dhe lëshon trupi. Njësia e matjes për energjinë është kalori kalo (1 kcal = 1000 kalori), ose kiloxhul (1kcal = 4.18kj).
Bazuar në llogaritjet e mëparshme për energjinë e nevojshme në trupin tonë në kushte qetësie (kërkesa themelore e energjisë) dhe në kushte të aktivitetit fizik mund të konkludojmë se sasia totale e energjisë që duhet të merret në trupin tonë është mesatarisht 2500 -7000 kcal në ditë.
Qëllimi i të ushqyerit me lëndë organike dhe inorganike
Elementët ushqimorë kryejnë tre funksione themelore në trupin tonë.
1. Përbërësit ushqimorë që sigurojnë energji për metabolizmin e njeriut.
Përbërësit kryesorë dhe themelorë të ushqimit që sigurojnë energji janë karbohidratet dhe yndyrnat.
Proteinat mund të shërbejnë vetëm si burim energjie në kushte të caktuara, ndërsa vitaminat, mineralet dhe uji nuk janë burim energjie. 2. Ushqyesit që përdoren për rritjen, zhvillimin dhe rigjenerimin e trupit.
Ky grup përfshin të gjitha lëndët ushqyese ku proteinat, uji dhe mineralet e caktuara luajnë një rol të madh.
3. Përbërësit e ushqimit, të cilat i përdorim për të rregulluar proceset metabolike dhe proceset fizike (enzimat, hormonet), etj.
Proteinat, vitaminat dhe mineralet janë rregullatorët bazë të materies.
Asnjë produkt ushqimor nuk ka të gjitha lëndët ushqyese që mund të sigurojnë atë që i nevojitet trupit për një shëndet të mirë, përveç në një farë mase qumështin. Konsiderohet si një ushqim unik me vlera të plota.
Nga të gjithë elementët kimikë në trup, vetëm oksigjeni, azoti dhe hidrogjeni mund të gjenden në gjendjen elementare, madje edhe në sasi shumë të vogla. Të gjithë elementët e tjerë kimikë hyjnë në përbërjen e lëndës organike ose inorganike.
Përbërjet organike në trupin e njeriut janë: Proteinat Vitamina Yndyrna Enzimat Karbohidratet Hormonet Komponimet e tjera: ure, acid laktik. Komponime inorganike në trupin e njeriut, që gjenden në formën e: ujit, mineraleve (kripëra inorganike). Komponime të tjera, HCL (acid klorhidrik), acid klorhidrik. Ushqim organik, ushqim organik ose i prodhuar ekologjikisht, d.m.th ushqim që është rritur ose prodhuar në mënyrë natyrale, pa insekticide, pesticide, fungicide, plehra artificiale, ngjyra artificiale dhe ushqim që nuk është modifikuar gjenetikisht. Do gjë që konsumojmë dhe hyjmë në trup me ushqim, na ndërton dhe na ndryshon ndryshe nga gjithçka që kemi konsumuar.
Konkluzione
Energjia është e nevojshme për funksionimin e duhur dhe të shëndetshëm të trupit, si në kushte të qetësisë, ashtu edhe në kushte të aktivitetit fizik - sport.
Energjia e nevojshme për trupin për të funksionuar në kushte të qeta quhet nevoja themelore e energjisë, ndërsa energjia e nevojshme për aktivitetin fizik quhet energjia e nevojshme për aktivitetin fizik.
Nevoja e përgjithshme për energji për trupin tonë është sasia e nevojave themelore të energjisë dhe energjisë së nevojshme për aktivitetin fizik.
Energjia është ajo që përcakton mundësinë e përparimit të aktivitetit fizik. Kjo do të thotë që sa më shumë energji të kemi, aq më shumë aktivitet sportiv mund të kryejmë.
Energjia totale për trupin tonë gjendet në ushqim, përkatësisht fitohet përmes ushqimit.
Energjia ushqimore shndërrohet në energji për funksionimin e sistemeve të organeve tona për të ruajtur shëndetin, si dhe energji për punë, për të kryer aktivitete fizike ose sportive.
Sa energji marrim në trup varet vetëm nga lloji dhe sasia e ushqimit.
Meqenëse funksionet e sistemeve të organeve tona në kushte qetësie dhe në kushte të aktivitetit fizik lidhen në aspektin fiziologjik, mund të thuhet me kusht që pa sasinë e duhur të energjisë, trupi ynë nuk mund të funksionojë as në kushte qetësie dhe as në kushtet e veprimtarive. fizike apo sportive.
Hyrje në ushqimin dhe sportin KLIKONI KETU.
Hyrje në ushqimin dhe sportin KLIKONI KETU.
No comments:
Post a Comment