Si të forcohet imuniteti përmes ushqimit?
Sistemi imunitar luan një rol shumë të rëndësishëm në mbrojtjen e trupit. Për të forcuar sistemin tuaj imunitar, përveç higjienës së mirë, keni nevojë për një dietë të mirë, aktivitet fizik, heqjen dorë nga pirja e duhanit dhe alkooli, si dhe marrja e një gjumi të natës së mirë dhe menaxhimi i duhur i stresit.
Gjëja më e rëndësishme që mund të bëjmë për të siguruar imunitetin më të fortë të mundshëm është fillimi me zorrët, ku sistemi imunitar është me të vërtetë i vendosur. Duke forcuar shëndetin tonë të zorrëve, kemi shumë më pak të ngjarë të sëmuremi, të kemi alergji dhe të zhvillojmë sëmundje autoimune.
Ushqimi i shëndetshëm luan një rol të madh në forcimin e sistemit imunitar dhe kjo varet nga një përzierje e ekuilibruar e vitaminave dhe mineraleve. Me disa përjashtime, është më mirë të merrni vitaminat dhe mineralet që ju nevojiten nga dieta juaj sesa në formë pilulash.
Vitaminë C
Vitamina C luan këto role në trup:
* Aktivizon funksionet e të gjitha qelizave,
* isshtë një antioksidant i fuqishëm që neutralizon radikalet e lira dhe ngadalëson procesin e plakjes.
* Ndihmon në thithjen e hekurit në trup,
* Neutralizon helmet e gjakut,
* Ndihmon në shërimin e plagëve, djegiet, etj.
* Ndihmon në uljen e kolesterolit në gjak,
* Ndihmon në parandalimin e shumë viruseve dhe infeksioneve bakteriale
* Fuqizon sistemin imunitar të trupit,
* Frenon koagulimin e gjakut dhe enëve të gjakut,
* Ndihmon gjatë shërimit nga ftohja.
Vitamina E
Vitamina E (tokoferoli) - është një vitaminë liposolle e cila depozitohet në mëlçi, indin dhjamor, zemrën, muskujt e gjakut, gjëndrat mbiveshkore dhe gjëndrën e hipofizës. Shtë një pjesë integrale e të gjitha qelizave, dhe veçanërisht e qelizave indore nën lëkurë.
Vitamina E ka funksione të ndryshme në trup, ndër të cilat janë:
* Me veprimin e tij antioksidues, mbron qelizat nga plakja,
* Ai e furnizon trupin me oksigjen,
* Mbron mushkëritë nga ajri i ndotur, vepron së bashku me vitaminën A,
* Ai ndalon mpiksjen dhe hollon gjakun,
* Zbut lodhjen,
* Përshpejton shërimin nga djegiet,
* Mbron nga sëmundjet e ndryshme kanceroze,
* Merr pjesë në formimin e qelizave riprodhuese në trupin e njeriut,
* Lehtëson funksionimin e sistemeve nervore dhe të hipofizës, etj.
* Vitamina E në ushqim duhet të përfaqësohet në vaktin e fundit para-vaktit, në mënyrë që të përgatitet trupi për aktivitet fizik, pra rritja e sasisë së substancave antioksiduese që krijon mundësinë për një neutralizim më të shpejtë dhe sasior të oksidantëve, këto substanca që lëshohen gjatë veprimtarisë sportive.
Vitamina B6
Kjo vitaminë e rëndësishme është pjesë e rreth 200 reaksioneve biokimike në trupin tuaj. Ushqimet me vitaminë të lartë B6 përfshijnë: banane, bukë integrale, mëlçi viçi, peshk, shpendë, thjerrëza, spinaq, patate, etj.
- Vitamina B6 ose piridoksina ka shumë funksione në trupin e njeriut. Nevojitet për sintezën e proteinave dhe aminoacideve. Ndikon në humor dhe gjumë.
Rolet e saj janë:
* Merr pjesë në parandalimin e dëmtimit të nervave dhe lëkurës,
* Zvogëlon ndjenjën e ankthit në trup,
* Mundëson sintezën e acidit nukleik,
* Merr pjesë aktive në formimin e qelizave të kuqe të gjakut, etj.
* Burimet e kësaj vitamine janë drithërat, mishi i kuq, mëlçia, ton, avokado, etj.
Vitamina A
- Ka një efekt antioksidues që ndihmon në forcimin e sistemit imunitar kundër infeksionit. Burimet e vitaminës A janë: vaji i peshkut, mëlçia, karrotat, perimet me gjethe jeshile dhe të verdha, vezët, qumështi dhe produktet e qumështit, gjalpi, frutat e verdhë. Vitamina A (Retinol)
- Vitamina A është vitamina e parë e zbuluar. Isshtë i tretshëm në yndyrë ndërsa ruhet në trup dhe nuk ka nevojë për konsum të përditshëm. Njihet gjithashtu si vitaminë e rritjes ose si një vitaminë anti-infektive. Nuk është i qëndrueshëm në temperaturë të lartë. Paraqitet në dy forma: retinol-që gjendet në produkte me origjinë shtazore dhe provitamin (b-carotene) që gjendet në produkte me origjinë bimore.
- Vitamina A këto role:
* Krijon pigmentin e retinës,
* Vepron kundër verbimit të natës dhe shëron sëmundjen e syve,
* Ai vepron si një antioksidant dhe parandalon formimin e tumoreve,
* Ai promovon rritjen, kockat e eshtrave, ndihmon në lëkurën e shëndetshme
* forcon sistemin imunitar,
* Krijon rezistencë ndaj infeksioneve në organet e frymëmarrjes,
* Ndihmon në shërimin e akneve dhe ulcerave, etj.
- Burimet e vitaminës A janë: vaji i peshkut, karotat, perimet jeshile dhe të verdha, vezët, qumështi, etj.
Vitamina D
Siç u përmend më lart, është mirë të merrni shumicën e vitaminave tuaja nga ushqimi, por vitamina D mund të jetë një përjashtim nga ky rregull. Burimet e vitaminës D janë: mishi i peshkut dhe vaji, qumështi, vajrat, djathi, gjalpi, e verdha e vezës, kërpudhat, maja, mëlçia. -Vitamina D gjithashtu gjendet në disa bimë: avokado, banane, kakao, mikrob gruri dhe ushqime të fortifikuara si qumështi, lëngu i portokallit dhe drithërat, por Vitamina D mund të merret edhe nga dielli.
- Vitamina D , përkatësisht forma e saj aktive kalciferol, ndihmon trupin të përdor kalciumin dhe fosforin, të cilët janë faktorët kryesorë për shëndetin e kockave dhe dhëmbëve. Mungesa e vitaminës D është pasojë e ushqimit të pahijshëm dhe ekspozimit të pamjaftueshëm të dritës së diellit.
- Vitamina D prodhohet natyrisht në trupin e njeriut dhe kafshëve, veçanërisht në peshk. Gjendet në mëlçi. Nën ndikimin e diellit, ajo sintetizohet nën lëkurë me ndihmën e një derivati të kolesterolit. Vitamina D gjithashtu mund të prodhohet artificialisht në laborator.
Rolet e saj janë:
* Lehtëson thithjen e kalciumit dhe fosforit nga zorrët në gjak dhe kontribuon në procesin e formimit të kockave dhe dhëmbëve,
* Mungesa e vitaminës D tek fëmijët rezulton në rahit - zbutje dhe deformim të eshtrave, të cilat dobësohen dhe nuk mund ta mbajnë trupin,
* Kryerja e impulsit neuro-muskulor,
* Procesi i tkurrjes së muskujve etj.
Ushtrime që ndihmojnë në luftimin e koronavirusit dhe viruseve të tjera?
No comments:
Post a Comment