Shëndetësia dhe Trajnimi Mësoni rreth Të ushqyerit, Fitnesit, Obezitetit, Depresionit, Ushtrimevei Aerobike, Aktivitete për të gjitha grupmoshat, Udhëzime dhe këshilla për një trup më të bukur, Udhëzime për Ushqim, Ushtrim, Sëmundje dhe shumë informacione të tjera. Jeto një jetë të shëndetshme.

Rrit Imunitetin tuaj me keto Ushqime

Si të forcohet imuniteti përmes ushqimit?




Rrit Imunitetin tuaj
Sistemi imunitar luan një rol shumë të rëndësishëm në mbrojtjen e trupit.
Për të forcuar sistemin tuaj imunitar, përveç higjienës së mirë, keni nevojë për një dietë të mirë, aktivitet fizik, heqjen dorë nga pirja e duhanit dhe alkooli, si dhe marrja e një gjumi të natës së mirë dhe menaxhimi i duhur i stresit.



Gjëja më e rëndësishme që mund të bëjmë për të siguruar imunitetin më të fortë të mundshëm është fillimi me zorrët, ku sistemi imunitar është me të vërtetë i vendosur. Duke forcuar shëndetin tonë të zorrëve, kemi shumë më pak të ngjarë të sëmuremi, të kemi alergji dhe të zhvillojmë sëmundje autoimune.

Ushqimi i shëndetshëm luan një rol të madh në forcimin e sistemit imunitar dhe kjo varet nga një përzierje e ekuilibruar e vitaminave dhe mineraleve. Me disa përjashtime, është më mirë të merrni vitaminat dhe mineralet që ju nevojiten nga dieta juaj sesa në formë pilulash.



Vitaminë C



- Ekziston një lidhje e fortë midis vitaminës C dhe sistemit imunitar. Ushqimet e pasura me vitaminë C janë: portokall dhe agrume të tjerë, domate, spinaq, brokoli, asparagus, papaja, kivi, frutat malorë, lakrat e Brukselit, specat e verdhë dhe të kuq. Luleshtrydhet janë gjithashtu burime të shkëlqyera. Në fakt, vitamina C gjendet në kaq shumë ushqime sa që shumica e njerëzve nuk kanë nevojë të marrin suplemente përveç nëse mjeku i tyre u thotë atyre.

Vitamina C luan këto role në trup:


* Aktivizon funksionet e të gjitha qelizave,
* isshtë një antioksidant i fuqishëm që neutralizon radikalet e lira dhe ngadalëson procesin e plakjes.
* Ndihmon në thithjen e hekurit në trup,
* Neutralizon helmet e gjakut,
* Ndihmon në shërimin e plagëve, djegiet, etj.
* Ndihmon në uljen e kolesterolit në gjak,
* Ndihmon në parandalimin e shumë viruseve dhe infeksioneve bakteriale
* Fuqizon sistemin imunitar të trupit,
* Frenon koagulimin e gjakut dhe enëve të gjakut,
* Ndihmon gjatë shërimit nga ftohja.



Vitamina E


Ashtu si vitamina C, vitamina E mund të jetë një antioksidant i fuqishëm që ndihmon trupin tuaj të luftojë infeksionin. Vitamina E është shumë e zakonshme në natyrë, veçanërisht në botën e bimëve: kokrra të tëra, lakër gruri, soje, lakër e kuqe, brokoli, perime me gjethe jeshile, spinaq, grurë të plotë, vezë dhe vajra vegjetarianë - janë burimet më të bollshme. vitaminë e mirë E. Mishi përmban vetëm këtë vitaminë në sasi të parëndësishme. Ajo gjithashtu gjendet në disa fruta, të tilla si mania, kajsi, avokado, dhe bajame dhe arra. Gjendet gjithashtu në sasi të vogla në produktet e qumështit.

Vitamina E (tokoferoli) - është një vitaminë liposolle e cila depozitohet në mëlçi, indin dhjamor, zemrën, muskujt e gjakut, gjëndrat mbiveshkore dhe gjëndrën e hipofizës. Shtë një pjesë integrale e të gjitha qelizave, dhe veçanërisht e qelizave indore nën lëkurë.

Vitamina E ka funksione të ndryshme në trup, ndër të cilat janë:

* Me veprimin e tij antioksidues, mbron qelizat nga plakja,
* Ai e furnizon trupin me oksigjen,
* Mbron mushkëritë nga ajri i ndotur, vepron së bashku me vitaminën A,
* Ai ndalon mpiksjen dhe hollon gjakun,
* Zbut lodhjen,
* Përshpejton shërimin nga djegiet,
* Mbron nga sëmundjet e ndryshme kanceroze,
* Merr pjesë në formimin e qelizave riprodhuese në trupin e njeriut,
* Lehtëson funksionimin e sistemeve nervore dhe të hipofizës, etj.

 * Vitamina E në ushqim duhet të përfaqësohet në vaktin e fundit para-vaktit, në mënyrë që të përgatitet trupi për aktivitet fizik, pra rritja e sasisë së substancave antioksiduese që krijon mundësinë për një neutralizim më të shpejtë dhe sasior të oksidantëve, këto substanca që lëshohen gjatë veprimtarisë sportive.



Vitamina B6



Kjo vitaminë e rëndësishme është pjesë e rreth 200 reaksioneve biokimike në trupin tuaj. Ushqimet me vitaminë të lartë B6 përfshijnë: banane, bukë integrale, mëlçi viçi, peshk, shpendë, thjerrëza, spinaq, patate, etj.

- Vitamina B6 ose piridoksina ka shumë funksione në trupin e njeriut. Nevojitet për sintezën e proteinave dhe aminoacideve. Ndikon në humor dhe gjumë. 

Rolet e saj janë:
* Merr pjesë në parandalimin e dëmtimit të nervave dhe lëkurës,
* Zvogëlon ndjenjën e ankthit në trup,
* Mundëson sintezën e acidit nukleik,
* Merr pjesë aktive në formimin e qelizave të kuqe të gjakut, etj.

* Burimet e kësaj vitamine janë drithërat, mishi i kuq, mëlçia, ton, avokado, etj.


Vitamina A



- Ka një efekt antioksidues që ndihmon në forcimin e sistemit imunitar kundër infeksionit. Burimet e vitaminës A janë: vaji i peshkut, mëlçia, karrotat, perimet me gjethe jeshile dhe të verdha, vezët, qumështi dhe produktet e qumështit, gjalpi, frutat e verdhë. Vitamina A (Retinol)


- Vitamina A është vitamina e parë e zbuluar. Isshtë i tretshëm në yndyrë ndërsa ruhet në trup dhe nuk ka nevojë për konsum të përditshëm. Njihet gjithashtu si vitaminë e rritjes ose si një vitaminë anti-infektive. Nuk është i qëndrueshëm në temperaturë të lartë. Paraqitet në dy forma: retinol-që gjendet në produkte me origjinë shtazore dhe provitamin (b-carotene) që gjendet në produkte me origjinë bimore.


- Vitamina A këto role:


* Krijon pigmentin e retinës,
* Vepron kundër verbimit të natës dhe shëron sëmundjen e syve,
* Ai vepron si një antioksidant dhe parandalon formimin e tumoreve,
* Ai promovon rritjen, kockat e eshtrave, ndihmon në lëkurën e shëndetshme
* forcon sistemin imunitar,
* Krijon rezistencë ndaj infeksioneve në organet e frymëmarrjes,
* Ndihmon në shërimin e akneve dhe ulcerave, etj.


- Burimet e vitaminës A janë: vaji i peshkut, karotat, perimet jeshile dhe të verdha, vezët, qumështi, etj.



Vitamina D




Siç u përmend më lart, është mirë të merrni shumicën e vitaminave tuaja nga ushqimi, por vitamina D mund të jetë një përjashtim nga ky rregull. Burimet e vitaminës D janë: mishi i peshkut dhe vaji, qumështi, vajrat, djathi, gjalpi, e verdha e vezës, kërpudhat, maja, mëlçia. -Vitamina D gjithashtu gjendet në disa bimë: avokado, banane, kakao, mikrob gruri dhe ushqime të fortifikuara si qumështi, lëngu i portokallit dhe drithërat, por Vitamina D mund të merret edhe nga dielli.

- Vitamina D , përkatësisht forma e saj aktive kalciferol, ndihmon trupin të përdor kalciumin dhe fosforin, të cilët janë faktorët kryesorë për shëndetin e kockave dhe dhëmbëve. Mungesa e vitaminës D është pasojë e ushqimit të pahijshëm dhe ekspozimit të pamjaftueshëm të dritës së diellit.

 - Vitamina D prodhohet natyrisht në trupin e njeriut dhe kafshëve, veçanërisht në peshk. Gjendet në mëlçi. Nën ndikimin e diellit, ajo sintetizohet nën lëkurë me ndihmën e një derivati ​​të kolesterolit. Vitamina D gjithashtu mund të prodhohet artificialisht në laborator.

 Rolet e saj janë:

* Lehtëson thithjen e kalciumit dhe fosforit nga zorrët në gjak dhe kontribuon në procesin e formimit të kockave dhe dhëmbëve,
* Mungesa e vitaminës D tek fëmijët rezulton në rahit - zbutje dhe deformim të eshtrave, të cilat dobësohen dhe nuk mund ta mbajnë trupin,
* Kryerja e impulsit neuro-muskulor,
* Procesi i tkurrjes së muskujve etj.

Ushtrime që ndihmojnë në luftimin e koronavirusit dhe viruseve të tjera?

No comments:

Post a Comment

Adbox

@templatesyard