Shëndetësia dhe Trajnimi Mësoni rreth Të ushqyerit, Fitnesit, Obezitetit, Depresionit, Ushtrimevei Aerobike, Aktivitete për të gjitha grupmoshat, Udhëzime dhe këshilla për një trup më të bukur, Udhëzime për Ushqim, Ushtrim, Sëmundje dhe shumë informacione të tjera. Jeto një jetë të shëndetshme.

Obeziteti, shkaqet dhe dieta - ushtrimet

Obeziteti

Obeziteti, shkaqet dhe dieta - ushtrimet
-
 
Obeziteti (obezitet) është një gjendje kronike patologjike e trupit që përkufizohet si akumulim-akumulim i tepërt i indit dhjamor në trup. Kjo gjendje duhet të llogaritet dhe të trajtohet si një sëmundje kronike, e cila në vetvete mbart një rrezik të madh për funksionimin normal të sistemit kardiovaskular, dhe po fiton gjithnjë e më shumë karakteristikat e një epidemie të rrezikshme të shekullit XXI.


  -   Nga pikëpamja mjekësore , obeziteti përkufizohet si tepricë e indit dhjamor, i cili mund të kalojë 20% të peshës normale të trupit, përkatësisht kur perimetri i barkut tek burrat është mbi 100 cm, ndërsa në gratë mbi 90 cm.

-    Ruajtja e peshës së trupit në "vlera normale" varet nga korrelacioni midis tre faktorëve: oreksi (oreksi) dhe llojit të ushqimit të konsumuar, aktivitetit fizik dhe metabolizmit në pushim. Marrëdhënia midis energjisë hyrëse dhe energjisë dalëse gjithashtu varet nga gjendja e këtyre tre faktorëve, përkatësisht nëse do të kemi konservim apo shpenzim të energjisë.

-    Obeziteti mund të shkaktohet si pasojë e faktorëve gjenetikë (25-30%) të rasteve, ushqimit jo të shëndetshëm, zakon të konsumoni sasi të mëdha të ushqimit dhe faktorë patologjikë. Yndyra e tepërt gjithashtu mund të grumbullohet "qetësisht dhe ngadalë", veçanërisht pas moshës 35 vjeç.

Obeziteti, paradoksi i shoqërisë moderne

- Hulumtimi statistikor tregon se mbipesha po fiton përmasa epidemiologjike dita ditës. Ka rreth 1 miliard mbipeshë dhe 300 milion të rritur të trashë në botë, ndërsa 43 milion fëmijë janë mbipeshë dhe mbipeshe dhe 92 milion janë në rrezik të mbipeshes. Renditja e vendeve të zhvilluara me popullsi të madhe sipas botimeve më të fundit të OBSH-së për mbipeshën dhe mbipesha në Evropë është si vijon: Republika Czecheke, Sllovenia, Britania e Madhe, Sllovakia, Greqia, etj.

 -  Për sa i përket mbipeshes dhe mbipeshes tek fëmijët nën 5 vjeç, BiH, Shqipëri, Serbi, Maqedoni udhëheqin vallëzimin ndryshe në Kosovë nuk kemi ndonjë statistikë të saktë por besojmë që nuk qëndron më mirë.

 -   Ndërsa në renditjen botërore për popullsinë më të trashë udhëheq, Britania e Madhe 53%, Gjermania dhe Sh.B.A me 51%, Italia dhe Spanja me 40%, Franca me 38% dhe Suedia me 30%.

Obeziteti është përgjegjës për më shumë se 1 milion vdekje dhe 12 milion pacientë në Evropë dhe harxhon deri në 150 miliardë euro në vit, nga të cilat 57% për kujdesin shëndetësor, 21% për humbjet e produkteve, 22% për kujdesin joformal për pacientët.


Pasojat e mbipeshes ne shendetin e njeriut

- Ndërsa në disa pjesë të botës popullsia po vdes nga uria, në pjesë të tjera të botës popullsia është në rrezik të overeating. Sipas disa hulumtimeve të kryera nga Universiteti Harvard, është vërejtur se ekziston një lidhje pozitive midis mbipeshes së adoleshencës (mosha 13-18 vjeç) dhe përkeqësimi i shëndetit 55 vjet më vonë. Pra, nëse ndikohet në kohë për të zvogëluar problemin e trashësisë, do të jetë e mundur gjithashtu të zvogëlohet përqindja e sëmundshmërisë-sëmundshmërisë së popullatës.

   Njerëzit e trashë, me ind të tepërt dhjamor (obezitet), me kalimin e kohës, janë më të rrezikuar nga këto sëmundje:
* Dështimi i zemrës (veçanërisht dështimi i zemrës së majtë) si rezultat i rritjes së funksionit të zemrës,
* Diabeti (më shumë se 80% e pacientëve me diabet janë mbipesha,
* Sëmundja e veshkave,
* Sëmundjet e mushkërive dhe ulja e funksionit të frymëmarrjes,
* Disa lloje të kancerit,
* Disordersrregullime menstruale,
* Një ngarkesë e madhe mendore, etj.


Format e grumbullimit të masës së yndyrës

- Bazuar në formën e akumulimit të yndyrës së tepërt, dallojmë dy lloje të mbipeshes:
- Lloji qendror ose android i obezitetit është më i zakonshëm tek burrat. Yndyra e tepërt shpërndahet në të gjithë pjesën e sipërme të trupit. Kjo formë e shpërndarjes së yndyrës së tepërt është më e rrezikshme për shëndetin dhe vjen si rezultat i stimulimit.
neurohormonal,

- Lloji i periferisë ose gynoid i obezitetit është më i zakonshëm tek gratë. Yndyra e tepërt është përhapur në pjesët gluteal, abdominale dhe femorale. Kjo formë e shpërndarjes së masës së tepërt të yndyrës është më pak e rrezikshme për shëndetin në krahasim me formën e mësipërme.

- Humbja e peshës do të pasohet nga lodhja dhe lodhja e vazhdueshme
yndyrë të tepërt dhe aktivitet fizik dhe dietë
është më e suksesshme në llojin qendror (android)
sesa në trashësinë e tipit periferik (gynoid).
Sa i përket fëmijëve, vlerat e BMI nuk janë statike
por ndryshojnë sipas gjinisë dhe moshës,
ndërsa akoma nuk ka kritere për matjen e perimetrit.

- Në personat me akumulim të indit dhjamor rreth barkut (forma e mollës) yndyra lokalizohet jo vetëm nën lëkurë, por edhe rreth organeve të tilla si zemra, mëlçia, veshkat dhe madje mund të depërtojnë brenda organeve.

-   Në këto raste , dhjami pengon qarkullimin e gjakut në këto organe dhe gjithashtu ndërhyn në funksionimin e tyre, duke çuar në një ekuilibër të insulinës që rrit më tej akumulimin e yndyrës, duke shkaktuar sindromën metabolike me të gjitha ndërlikimet e saj si diabeti dhe hipertensioni.

- Nga ana tjetër , indi dhjamor i akumuluar në pjesën e poshtme të belit nuk korrespondon drejtpërdrejt me çekuilibrin e insulinës, por me kalimin e kohës yndyra do të shtrihet në pjesën e sipërme të belit, duke rritur kështu rrezikun e sëmundjeve të ndryshme kronike.

Shkaqet e mbipeshes

- Etiologjia e mbipeshes është mjaft komplekse dhe multifaktore. Edhe pse obeziteti kryesisht zhvillohet si rezultat i rritjes së konsumit të ushqimit dhe zvogëlimit të aktivitetit fizik, ka shumë faktorë të tjerë që e bëjnë një person të trashë. Kjo perfshin:

moshën e rritur, aftësia e trupit për të metabolizuar ushqimin zvogëlohet, ndërsa aktiviteti fizik zvogëlohet.

Gjinia - gratë kanë më shumë gjasa të fitojnë peshë sesa burrat dhe veçanërisht gjatë menopauzës. Ndërsa burrat konsumojnë më lehtë kalori pasi kanë më shumë masë muskulore.

Gjenetikë - pasi që një person jo gjithmonë bëhet i trashë, megjithëse ai është i ekspozuar ndaj faktorëve obezogjenikë siç janë zakonet e dobëta të ngrënies, aktiviteti i ulët etj. e fëmijës që bëhet i trashë është tre herë më i lartë. Ndërsa, kur të dy prindërit janë të trashë, rreziku është një masë më e madhe, deri në 13 herë.
Hormonet - ekzistojnë disa sëmundje hormonale si hipertiroidizmi, sëmundja e Cushing, etj. Që ndikojnë në shtimin e peshës.

Trajtimi dhe menaxhimi i mbipeshes


- Hapi i parë në trajtimin e mbipeshës është të konsumoni ushqim të shëndetshëm (bio), të rritni aktivitetin fizik dhe të krijoni zakone të mira jetese. Injoranca në zgjedhjen dhe blerjen e ushqimeve të duhura ka krijuar një lloj të kequshqyerjes në popullatë dhe veçanërisht te të varfërit, duke rritur ndjeshëm konsumin e ushqimeve të pasura me sheqerna dhe yndyrna shtazore, të cilat janë më të lira, por fatkeqësisht janë dëmtues për organizmin.



  -  Tregu i lirë dhe reklamimi i produkteve ushqimore ka krijuar preferenca të reja, kështu që ushqimet natyrale janë duke u lënë pas dore dhe ato të industrializuara si Fast Food, Mac Donald, lëngje frutash, lëngje të gazuara dhe pije alkoolike, të cilat janë ushqime me lëndë të lartë ushqyese. kalori, kanë pushtuar tregun tonë dhe tabelat.



Dieta për humbje peshe




- Pesha e trupit të njeriut kontrollohet nga sasia e kalorive që marrim dhe shpenzojmë çdo ditë. Siç kemi përmendur në temat e mëparshme, marrëdhënia midis energjisë së hyrjes dhe energjisë dalëse përcakton, ndër të tjera, peshën e trupit të njeriut.



-   Nëse vazhdimisht marrim më shumë kalori sesa djegim (Eh> Ed), shtimi i peshës do të bëhet akoma dhe anasjelltas, nëse marrim më pak kalori dhe në të njëjtën kohë djegim më shumë (dietë dhe stërvitje) pesha e trupit do të ulet .



- Fitimi i peshës në trup është një gjendje patologjike kronike e trupit, e cila zhvillohet në një formë të qetë, por që në vetvete përfshin shumë rreziqe shëndetësore.



- Mjafton të themi se në SHBA mbipesha renditet e para midis faktorëve që rrezikojnë seriozisht shëndetin (në vendin e dytë është nikotina), ndërsa brenda një viti janë shpenzuar mbi 100 miliard dollarë për qëllime mjekësore nga kjo kategori e popullsisë. . Ndërgjegjësimi për këto rreziqe inkurajon përpjekjet e vazhdueshme për të ulur peshën e trupit.



  -  Kohët e fundit  për këtë qëllim janë përdorur ilaçe të tilla si: pondimin, dhe redux, ku ato kanë një efekt në shuarjen e oreksit.

Si të humbni peshë të tepërt?

- Nutricionistë të ndryshëm hartojnë programe të ndryshme dietike në favor të këtij qëllimi. Disa nga këto programe kanë mbështetje shkencore, dhe disa më komerciale. Disa dieta moderne, të cilat preferojnë të marrin vitamina dhe lëndë ushqyese të ndryshme (p.sh. sasi të mëdha të kafeinës), në mënyrë që të fitojnë opinionin publik sikur të ketë një efekt të ndryshëm kanë një qëllim tregtar.

1. Hani më ngadalë dhe merrni kafshime të vogla të ushqimit. Meqenëse akti i përtypjes dërgon sinjale në SNQ, atëherë preferohet të përtypni një kafshim ushqimi 20 sekonda ose 30-36 herë,

2. Të mos harrojmë se afro 20 minuta pas ndalimit të vaktit, do të kemi ndjenjën se jemi plot apo jo,

3. Konsumoni sa më shumë ushqime të ngurta (p.sh. mollë) dhe sa më pak ushqime të buta (p.sh. banane) të jetë e mundur.

4. Mbajtja e një diete të ekuilibruar (kur marrja e kalorive përmes ushqimit është e barabartë me shpenzimin e tyre), çon në ruajtjen e peshës së arritur të trupit. Ndërkohë, zbërthimi i këtij ekuilibri, në varësi të faktit nëse do të jetë pozitiv apo negativ, çon në një rritje, përkatësisht në një ulje të peshës së trupit.

- Ekzistojnë tre mënyra për të arritur një ndarje të bilancit të energjisë për sa i përket humbjes së peshës:

* Ulja e kalorive ditore të konsumuara përmes ushqimit dhe vazhdimi me shpenzimin normal të kalorive ditore,
Marrja e kalorive normale përmes ushqimit dhe rritja e shpenzimeve të tyre (rritje e aktivitetit fizik),
Kombinimi i dy metodave të mësipërme. Ulja e konsumit tuaj të kalorive përmes ushqimit dhe rritja e shpenzimeve tuaja.
 Metoda e parë - ulja e kalorive të përditshme të konsumuara përmes ushqimit ose dietë në ushqim, vërtetohet në mënyrë eksperimentale në të gjitha format e saj: abstenim nga ushqimi, dieta ndaj karbohidrateve, dieta mbi lipidet dhe dieta në proteina. Rezultati ka qenë një humbje peshe shumë e ngadaltë,
Metoda e dytë - jo shumë e efektshme, për dy arsye: së pari, në fillim të aktivitetit fizik, në shumicën e rasteve, rrit oreksin për ushqim dhe së dyti, mos harxhoni shumë kalori,
 Metoda ideale - për humbjen e peshës së tepërt të trupit (masa e tepërt e indit dhjamor) është e treta, kombinimi i metodës së parë (zvogëlimi i marrjes së kalorive përmes ushqimit) dhe metoda e dytë (rritja e shpenzimeve të kalorive).

Efekti i aktivitetit fizik në humbjen e peshës


- Efektiviteti i aktivitetit fizik , në humbjen e peshës së tepërt, varet nga frekuenca, intensiteti, kohëzgjatja dhe koha e zbatimit të tyre.



- Sa i përket frekuencës së aktivitetit fizik , duhet të jetë së paku 3 herë në javë, por për një ndikim më efektiv në përbërjen e trupit, preferohet që të bëni aktivitet fizik 5 herë në javë.



- Intensiteti i aktivitetit fizik , për humbjen e mbipeshes së trupit (masës dhjamore), përcaktohet individualisht, por gjithnjë duhet të konsiderohet ai nivel i punës fizike kur si burim energjie përdoren kryesisht yndyrnat (40-60%) dhe ato me intensitet mbi 60%



- Kohëzgjatja e aktivitetit fizik duhet të jetë nga 30-60 minuta dhe më shumë, në varësi të llojit dhe intensitetit të aktivitetit fizik të kryer.



-   Ndërkohë, për të ulur peshën e trupit ose për të ruajtur peshën "ideale", preferohet të bëni aktivitete fizike dy herë në ditë, para ditës dhe pasdite, pak para darkës, sepse kjo zvogëlon oreksin. Shtë gjithashtu e preferueshme të ushtroheni intermittently në mungesë të kondicionimit ose mbipeshes (p.sh. një herë 10 min, dhe pak më vonë 15-20 min të tjera).




Përpilimi i programeve dietike



- Përpilimi i programeve dietike , për të arritur peshën normale të trupit, duke ruajtur shëndetin e mirë, kërkon respektimin e disa rregullave ushqyese:

- Dietat që shqetësojnë ekuilibrin ushqyes duhet të shmangen. Dietdo dietë që lë mënjanë ose zvogëlon ndjeshëm konsumimin e karbohidrateve, proteinave, frutave ose perimeve, ndikon në zvogëlimin e energjisë së përgjithshme të trupit.

- Ushqimet e pasura me karbohidrate komplekse duhet të zënë vendin kryesor në përbërjen e racionit ushqyes,
Karbohidratet janë burimi i preferuar i trupit. Në mungesë të tyre, trupi detyrohet, për qëllime energjie, të djegë yndyrnat dhe proteinat e veta (përfshirë muskujt dhe organet).

- Jo vetëm që duhet të konsumohen karbohidratet e thjeshta , por ato gjithmonë duhet të kombinohen me proteina. Proteinat zgjasin mirëmbajtjen e përqendrimit të sheqerit në gjak në vlera normale, si dhe ndihmojnë në rimbushjen e dyqaneve të glikogjenit. Nga ana tjetër, marrja e karbohidrateve lëshon insulinën e hormonit. E cila ndihmon në sintezën e proteinave. Pra, kombinimi i këtyre dy makronutrientëve në ushqim është dyfish i rëndësishëm.

- Konsumoni sasi të mëdha frutash dhe perimesh, mundësisht të freskëta. Këto ushqime janë të pasura me vitamina dhe minerale.

- Yndyrnat janë një pjesë e rëndësishme e një diete të shëndetshme. Ata, në sasinë totale të energjisë ditore, marrin pjesë me 25-30%. Preferohen yndyrnat me origjinë bimore. Teprica e tyre në ushqim rrit akumulimin e yndyrnave në trup.
Proteinat në ushqim duhet të jenë në sasi të mjaftueshme, por jo të tepërta. Nevoja e trupit për proteina është afërsisht 15% e kalorive totale ditore. Teprica e tyre ruhet në yndyrna, por gjithashtu përkeqëson funksionin e veshkave.

- Mos përdorni substanca energjetike shtesë . Vitaminat nuk janë substanca që japin energji (edhe pse shumica, nga padituria, mendojnë kështu). Mungesa e hekurit, acidit folik dhe vitaminës B12 mund të shkaktojë lodhje, por një dietë e ekuilibruar mirë nuk lejon mungesën e asnjë lëndë ushqyese.

- Planifikimi i racioneve ushqimore duhet të bëhet në atë mënyrë që trupit t’i sigurohet energji e mjaftueshme kur është më e nevojshme. Proteina, e kombinuar me karbohidratet, duhet të jetë më shumë se e pranishme në racionin e mëngjesit dhe drekës. Prefershtë e preferueshme të merrni ushqim në pjesë të vogla në pjesë të vogla gjatë ditës.

* Duhet të shmanget përdorimi i mishit të kuq dhe në vend të kësaj duhet të përdoret mishi i peshkut dhe shpendëve.
* Mos përdorni ushqim të skuqur,
* Filloni ushqimin me supë dhe sallatë,
* Duhet të shmanget konsumi i alkoolit (1 gr = 7kcal), koka-kolës (600 ml = 250kcal) dhe kafeinës, ndërsa aktiviteti fizik duhet të favorizohet, të cilat rrisin energjinë e daljes, zvogëlojnë stresin dhe qetësojnë trupin në përgjithësi,
* Pini ujë, 8 gota në ditë

 - provenshtë vërtetuar shkencërisht që ata që ndjekin një dietë nuk ndjekin rregullat e të ushqyerit, kështu që gjatë programit duhet të ndërmerren disa hapa:
1. Duhet të merret anamneza përkatëse (ndërgjegjësimi i mbipeshes, zakonet e jetës, dieta, shëndeti i përgjithshëm, jeta fizikisht aktive, mbipesha familjare, etj.).
2. Duhet të bëhen matje antropometrike në mënyrë që të përcaktohet përbërja e trupit.
3. isshtë e nevojshme të llogaritni kaloritë ditore, të futura në trup përmes ushqimit (energjia hyrëse),
4. Shpenzimet ditore të kalorive (energjia e daljes) duhet të llogariten.

No comments:

Post a Comment

Adbox

@templatesyard